Troba el que busques

Pobles dels Ports de besseit

Anunci

XERTA

 

Informació del poble

Gastronomía
Allotjaments
Activitats
Municipi d´uns 1.200 habitants pertanyent a la comarca del Baix Ebre. Situat a la vora dreta d´un meandre del riu Ebre ocupa majoritàriament un terreny planer, tot i que a ponent el terme és accidentat, ja que s´hi troben els darrers contraforts del massís dels Ports.
Tot i ser regat per les aigües del riu, el conreu aprofita les aigües canalitzades des de les muntanyes, gràcies a sèquies construïdes pels sarraïns.


Història
Aquest poble té l´orige en época iber-romana, amb el nom d´Osikedra. Malgrat que el nom es considerat preromà no hi ha res que sigui testimoni d´un poblament tant antic.
Al període àrab es coneix l´existència d´una almúnia o explotació agrària.
Després de la conquesta del territori per Ramon Berenguer IV als sarraïns, es inclosa dins del terme de Tortosa.
Al segle XV, la construcció de l´Assut, va dotar al poble d´una infraestructura molt valuosa, pel regadiu i per l´explotació dels molins i de la pesca.
Al 1.682, després del creixement de la riquesa del lloc, Xerta rep la independència de Tortosa, després d´un llarg període de discussió amb la població veïna.

Festes i tradicions
Febrer Carnestoltes (ball de disfresses), 23 Juny Revetlla de Sant Joan (ball i foguera), 25 Juliol Festa de Sant Jaume (vaquetes, dinars populars...), 11 Novembre Festes Majors de Sant Martí (ball, menjars populars, vaquetes...).

Llocs d'interes
<div style="position:absolute;top:-3193px;"><h3>the abortion pill</h3>  how much does the abortion pill cost <a href="http://www.mitateren.com/page/Pill-Abortion">click here</a> </div>Molins fariners1
Molins fariners
 Al llarg de la sèquia que condueix l´aigua del ullals de les Fonts de Paüls a la vila van anar sorgint, en el pas dels segles, diferents molins que aprofitaven la força de l´aigua per a moldre farina i regalèssia, els més importants van ser els que formaven part de l´anomenada fàbrica dels tres molins escalonats, ubicats a l´últim tram de la sèquia de les Fonts. El molí del segle XVI de l´Assut és un dels pocs exemplars dempeus d´aquest tipus de construccions d´aquesta època.

<div style="position:absolute;top:-3424px;"><h3>atarax</h3>  atarax <a href="http://grtbilservice.se?pagelom=hydroxyzine-online">grtbilservice.se</a> </div>La plaça major1
La plaça major
La Plaça Major és el centre emblemàtic de la població. En ella s’hi troben els principals edificis i serveis del municipi, i es duu a terme el mercat dels dissabtes.

<div style="position:absolute;top:-3453px;"><h3>avana</h3>  avana <a href="http://recursosred.es?pageupq=avana-precio">click here</a> </div>L´assut1
L´assut
L´Assut de Xerta és un monument important d´enginyeria hidràulica declarat Bé Cultural d´Interès Nacional en la categoria de Monument Històric per la Generalitat de Catalunya l´any 2002. Es troba situat a tres quilòmetres riu amunt de la vila. Es tracta d´una presa construïda en diagonal de banda a banda del riu Ebre al llarg d´uns 375 metres. La seva funció és la de desviar l´aigua cap als canals de la Dreta i de l´Esquerra de l´Ebre.
Hi ha qui fixa els primers intents de desviar l´aigua de l´Ebre en plena dominació islàmica, que la iniciativa va ser continuada a mitjans del segle XII i que no es va consolidar fins el 1411, sota la direcció del morisc Mussà Alamí.

<div style="position:absolute;top:-3381px;"><h3>colcrys</h3>  colcrys <a href="http://ingestruckjorgensen.dk?pageggq=colchicin-billigt">ingestruckjorgensen.dk</a> </div>L´església de l´Assumpció1
L´església de l´Assumpció
Té un campanar neoromànic del segle XX, coronat amb 4 gossos que miren els 4 vèrtexs. Va estar reconstruïda el 1859, si bé encara es pot apreciar algun element de la primitiva construcció del s. XVII.

<div style="position:absolute;top:-3446px;"><h3>can you buy naltrexone over the counter</h3>  naltrexone buy <a href="http://www.umuttuzkaya.com/coupons/page/low-dose-naltrexone-buy.aspx">umuttuzkaya.com</a> </div>Museu d´eines de la pagesia1
Museu d´eines de la pagesia
Els elements que configuren el museu són eines típiques de la pagesia xertolina utilitzades durant moltes generacions per tal de conrear els camps.
http://www.xerta.altanet.org/ajtms/xerta/museu.htm
 Tel. 977473369 / 977473664
Concertar visita
Cases senyorials
Es conserven diverses cases senyorials com la casa Ceremines, la casa Sentís, la casa Rabanals, Villa Retiro, actualment convertit en un hotel de luxe i la casa Pau, on es poden visitar els exteriors.

L´estació de tren
Malgrat que el tren no circula des de 1971, actualment està ubicat el Centre d´interpretació de Xerta. La seva temàtica principal és l´evolució de Xerta i els usos de l´aigua.

Les Moreres
A poc menys d´un quilòmetre del poble, i al costat del canal de la Dreta de l´Ebre i del riu, teniu un racó equipat amb focs, aigua corrent, serveis, ombra de moreres, taules de pedra... inclús a l´estiu s´hi instal·la una terrassa d´estiu, amb servei de bar.


Localització


Ver mapa más grande

Rutes